Preşedintele Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), Mihai Precup, a prezentat la Bruxelles oficialilor Comisiei Europene, stadiul şi progresele făcute de România în privinţa ţintelor şi jaloanelor din PNRR referitoare la agenţia pe care o conduce.
”Suntem 100% hotărâţi să îndeplinim toate jaloanele din PNRR ce ţin de Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice”, a precizat el.
”Precizările reprezentantului AMEPIP completează demersurile făcute de specialiştii Ministerului Proiectelor şi Fondurilor Europene şi diplomaţii de la reprezentanţa permanentă a României de la Bruxelles, pentru finalizarea procedurilor privind cererea 3 de plată din PNRR”, transmite instituţia.
„Agenţia este deplin operaţională, legea în baza căreia funcţionează este în vigoare şi se aplică; astfel, două dintre condiţionalităţile PNRR privind AMEPIP sunt îndeplinite”, a precizat Mihai Precup, preşedintele AMEPIP.
El s-a declarat încrezptor că va fi îndepliit şi unul dintre cele mai dificile jaloane din PNRR, despre care a afirmat că derivă şi din procesul de aderare a ţării noastre la OCDE”, jalonul privind guvernanţa corporativă în companiile de stat. Acest obiectiv este îndeplinit pentru 25 dintre acestea,iar pentru alte 72 procedura necesară a fost iniţiată şi este în derulare, au explicat experţii din AMEPIP.
Precup a menţionat şi condiţiile în care cei din sectorul privat ar putea face parte din consiliile de administraţie ale companiilor de stat.
”Pentru a atrage expertiză din sectorul privat ȋn consiliul de administraţie al companiilor de stat, pe pagina de internet a Agenţiei am publicat un formular electronic de ȋnscriere ȋn Corpul Administratorilor de Întreprinderi Publice, gestionat de către AMEPIP”, a precizat preşedintele AMEPIP.
Joi, în şedinţa de guvern, preşedintele AMEPIP a prezentat un raport care cuprinde, printre altele, măsurile îndeplinite şi în curs de îndeplinire pentru a închide condiţiile impuse prin PNRR, în directă corelaţie cu obligaţiile impuse de procesul aderării României la OCDE, precizează instituţia.
Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost înfiinţată prin Hotărârea de Guvern 617/2023, ca răspuns la angajamentele României atât în faţa OECD, cât şi în faţa Comisiei Europene. Aproape 1.500 de companii de stat care se află, sub o formă sau alta, în subordinea Guvernului sau a Autorităţilor Publice Locale sunt monitorizate în termeni de indicatori de performanţă şi management de nou înfiinţata agenţie.